Contact Us

×

Inspirational journeys

Follow the stories of academics and their research expeditions

Oracle Fusion Order Management Sales Order Scenario Based Interview Questions

Tech Leads IT

Tue, 16 Jul 2024

Oracle Fusion Order Management Sales Order Scenario Based Interview Questions

Standard Sales Order Scenarios:


1.       Sales Order Picking completed and customer wants to change the shipto location?

Ans: Yes, we can change.


2.       Sales Order Picking completed and customer wants to change the ship date to next month

Ans: Yes, we can change.


3.       Is it possible to create sales order with zero price & zero invoice?

Ans: Yes, Sales Order can be created with Zero price and Invoice can be generated for Zero, which means Zero invoice is allowed


4.       Is it possible to change customer after sales order submitted?

Ans: No


5.       Is that possible to change/replace the item after sales order submitted?

Ans: During sales order revision you can cancel the original item and add new line for the new item


6.       Requirement to create one invoice for entire sales order?

Ans: Need to create a Pause step before invoice step in the orchestration and has to write a condition to wait till all the lines are shipped to interface the data to AR/Receivables.

 

7.       For all the sales orders by default schedule ship date to be set after 5 days and later according to the stock availability users will edit the schedule ship date, how to achieve?

Ans: Create ATP Rule with user-defined lead time as 5 days.

 

8.       If the sales order cancelled after the pick confirmation, what happens to the picked quantity available in the stage subinventory?

Ans: If sales order is cancelled - in the orchestration reservation step get cancelled automatically which means stock get unallocated and available in the stage subinventory, we can perform sub inventory transfer to send back to source sub inventory or can use for next sales order and our picker need not pick again since quantity already in the stage area.

 

9.       What is meant by back order sales order?

Ans: If there is no onhand automatically sales order status changes to backordered and incase of partial shipment also remaining quantity status changes to backordered

 

10.   How to perform Auto pick & Auto ship?

Ans: Create a pick wave release rule by enabling ‘Autopickconfirm & Create shipconfirm’ checkboxes to Yes


11.   What are the changes are allowed during sales order revision?

Ans: Item quantity, request date, customer shipto/bill to, price, shipmethod, shipment priority, payment terms & fulfilment.

       

Dropship Sales Order Scenarios:

12.   What is the difference between Dropship & Back to back

Ans:

  Dropship: Supplier directly delivers the product to the customer and we don’t maintain inventory.

  Advantages: Saving time, transportation cost, inventory holding cost, damaged of the goods, life span of the product.

   BacktoBack: We receive the product from the supplier against the sales order and we perform picking & shipping from our warehouse.

 

13.   After the purchase order created is it possible to change schedule ship date in the sales order?

Ans: Yes, the changes are automatically processed/updated in the purchase order

 

14.   After the purchase order created is it possible to change ship to location in the sales order?

Ans: Yes, the changes are automatically processed/updated in the purchase order


15.   After the purchase order created is it possible to change ship method in the sales order?

Ans: Yes, the changes are automatically processed/updated in the purchase order

 

16.   After the purchase order created is it possible to change the requested quantity in the sales order?

Ans: Yes, the changes are automatically processed/updated in the purchase order

 

17.   After the purchase requisition created if you cancel PR will the sales order get cancelled automatically?

Ans: Sales order will not cancel, you can process the sales order again to create fulfilment.

 

18.   After the purchase order created if you cancel PO will the sales order get cancelled automatically?

Ans: Sales order will not cancel, you can process the sales order to the next available supplier.

 

19.   From which setup drop ship requisition/purchase order picks the price?

Ans: 1st Preference: Agreement and 2nd Preference: Item level list/purchase price

 

20.   How to handle dropship returns?

Ans:

 Step1:  Application Flow: Against drop ship sales order we have to create Return sales order by under Shipment Details, then set the attribute: Request Type -> Arrive On

On the order line, set the Return Location attribute to the location where your supplier can receive the item.

 Step 2Order Management automatically creates a return material authorization and sends it to Procurement when you submit the return order.

 Step 3: Receive the returned item into inventory.

 Step 4Return the item to your supplier.

Do this step to make sure that the warehouse returns the item to your supplier and depletes the quantity that you returned to inventory.

 

21.   If you cancel dropship sales order will automatically cancel respective PR & PO?

Ans: Yes, PR & PO get cancelled

 

Back-to-Back Sales Order Scenarios:

22.   Let say there is an onhand-600 and create back to back sales order for 1000 qty will the supply order create for 1000 or 400?

Ans: Supply created for 400

 

23.   Where you can see Back to back sales order number in the purchase order?

Ans: Buyer can see Sales Order Details in the Purchase Order Schedules -> Select View->All Columns (Customer Sales Order)

 

24.   During process requisition screen can it be possible to change the defaulted supplier from the sourcing rule?

Ans: Yes

 

25.   After the purchase order created is it possible to change schedule ship date in the sales order?

Ans: Yes, the changes are automatically processed/updated in the purchase order

 

26.   After the purchase order created is it possible to change schedule ship to location in the sales order?

Ans: Yes, the changes are automatically processed/updated in the purchase order

 

27.   After the purchase order created is it possible to change ship method in the sales order?

Ans: Yes, the changes are automatically processed/updated in the purchase order

 

28.   After the purchase order created is it possible to change the requested quantity in the sales order?

Ans: Yes, the changes are automatically processed/updated in the purchase order

 

29.   After the purchase requisition created if you cancel PR will the sales order get cancelled automatically?

Ans: No

 

30.   After the purchase order created if you cancel PO will the sales order get cancelled automatically?

Ans: No

 

31.   After the purchase order created if you split sales order line to delivery to multiple location   will the PO line also get split?

Ans: Yes, PO line split into multiple schedules with different delivery locations

 

32.   From which setup back to back requisition/purchase order picks the price?

Ans: 1st Preference: Agreement and 2nd Preference: Item level list/purchase price

 

33.   What is the supply orchestration number?

Ans: Its supply number created and track the progress of the supply to the demand.

 

34.   If you enable Back to Back to -> Yes, is it possible to use same item for standard sales order or Dropship

Ans: Yes

 

35.   How to handle B2B returns?

Ans: Receive the damage product from the customer by creating a Return sales order and return the same product to the supplier by performing Return to the vendor.

36.   If you update promised delivery date in the purchase order will it update scheduled ship date in the sales order?

Ans: Yes, GOP recalculates and updates the scheduled ship date in the sales order

                After enabling the profile option: Use Global Order Promising to Recalculate Dates in Order Management:

                If you enable this option, and if dates change in procurement, manufacturing, or inventory, then use GOP to calculate dates on sales orders in drop ship or back-to-back flows.


Oracle Fusion SCM Online Training instructor Krishna has massive experience in understanding the student's pulse and helping them with simple examples and business cases making the training one of the most memorable experiences that you have never seen before, once attend his classes and fall into the memorable online training experience.

 

Never stop learning, Enjoy the way of learning something new every day, All The BEST                                                                                                                                        

0 Comments

Leave a comment

WhatsApp chat