Contact Us

×

Inspirational journeys

Follow the stories of academics and their research expeditions

Oracle Fusion Procurement Suite Interview Question

Tech Leads IT

Tue, 16 Jul 2024

Oracle Fusion Procurement Suite Interview Question

1.      Can we create requisition without item?

Ans:  Yes, Item Category, Item description

 

2.      Can we apply discount on price while creating PO?

Ans: Yes from we can add Discount in both PO Header/Line information

 

3.      Can we stop material for receiving for your PO document?

Ans: Yes we can Keep PO on hold from receiving.

 

4.      What is supplier Portal and what activities you can perform in Supplier Portal?

Ans: Suppliers can acknowledge our PO documents and other tasks like ASN, ASBN, Invoice, supplier profile change.

 

5.      What is ASBN?

Ans: It is advance shipment billing notice. Supplier send ASBN before shipment so buyer can do necessary arrangement for receiving and payments.

 

6.      Where we create supplier user?

Ans: In supplier Contact Tab, we can create supplier user and provide data access.

 

7.      What is the task performed under sourcing?

Ans: We can create Auction, RFI, RFQ, We can perform award negotiation.

 

8.      What is two stage negotiations?

Ans: Two stage negotiation is we evaluate supplier response in two stages and we unlock data in two stages one is technical and another is commercial stage.

 

9.      What is surrogate response?

Ans: If supplier is not using supplier Portal and sends response via mail/fax then buyer submits response on behalf of supplier.

 

10.  What is the difference between Contract and Agreement?

Ans: Contract is legal business document. It use to define terms and condition for business under legal document.

Agreement is mutual understanding between Company and Supplier. Contract is more powerful than agreement.

 

11.  What is contract terms library?

Ans: Under terms library contract related sections and clauses created which is eventually used to create terms template.

 

12.  Define SSP? (self-service procurement)

Ans: Self-service procurement is module used to create requisition by employees of the company. It’s a place where any employee from any department can request for goods/service.

 

13.  Difference Between Prospective and Spend Authorized Supplier?

Ans: Prospective suppliers can participate in sourcing activities only, whereas Spend authorized suppliers can participate/allowed in all Procure-to-Pay activities like Purchase Order & Agreement.

 

14.  Difference between BPA and CPA?

Ans: 1) Line information is available in BPA but not available CPA. 2) Price break applicable in BPA but not applicable in CPA. 3) BPA used when we have purchases in bulk to avail bulk discount.

 

15.  Types of Approval routing?

Ans: FYI, Parallel - First Responder Win/Consensus and Serial Routing

 

16.  What is ASN?

Ans: Advance Shipment Notice is Information about upcoming shipment sent by supplier to buyer for making required arrangements to receive the stock.

 

17.  What are the routing methods?

Ans:  Direct, Standard, Inspection.

 

18.  Types of Negotiations?

Ans:  RFI, RFQ, RFP, Auction.

 

 

19.  We have sent RFQ to suppliers and started receiving quotes, one quote received via mail what is the option to enter that information into our RFQ.

Ans:  Surrogate response.

20.  Can we configure approvals for clauses?

Ans: Yes from BPM

 

21.  What is Touchless Buying?

Ans:  Converting approved requisitions into purchase orders without manual intervention

 

22.  What are the different conditions in requisition approvals?

Ans:  We can set conditions based on Requisition BU, Requisition amount, Currency and based on Requisition lines level- Category, Line amount, Line type, Delivery to location, urgent requisition.

 

23.  Define Catalog and Category?

Ans:  1) Catalog - Catalog is collection/group of categories.

2) Category - It is grouping of items that has similar characteristics.

 

24.  Difference between ASN and ASBN?

Ans:  ASN includes only information about shipping and ASBN includes shipping information with billing information.

 

25.  What are Clauses?

Ans:  Clauses are created under term library and it is a set of legal terms and condition for use within business contracts.

 

26.  What are the different ways we can create requisition?

Ans:  Item based requisition, Non catalog requisition, catalog requisition, requisition using smart form, Punch-out requisition

27.  What are the types of approval voting regime?

Ans:  Consensus, First Responder wins

28.  From where we can set up price break ups?

Ans:  In BPA contract we can set price break ups at the line level.

 

29.  How do we relate clauses, terms template and contract terms?

Ans:  Each clause, which is usually a single paragraph, contains text that specifies a set of legal terms. Clauses make up contract sections, which are then assembled to create a terms template or a contracts terms and condition.

 

30.  Setups required to create supplier?

Ans: Supplier numbering, supplier type lookup, Tax organization lookup, Procurement agent, Manage supplier product and service category hierarchy, Manage supplier descriptive flex fields and supplier approvals.

 

31.  Different methods of supplier creation?

Ans:  Manual, FBDI/Import, and Registration: - Internal, External

32.  How Receipt number generated?

Ans:  Receiving Parameters > Receipt Number Sections> Automatic / Manual.

33.  AP Invoice?

Ans: Payable Invoice to the supplier for the amount of goods and service that we have taken.

 

34.  What are item key attributes?

Ans: purchased, purchasable, stackable, allow unordered receipt, inventory planning method, returnable.

 

35.   Explain P2P Cycle?

Ans: Purchase Requisition> Sourcing > Supplier> Quotation> Negotiation> Award > Purchase Order > Receipts> Invoice > Payment > Posting to ledger

 

36.  Types of catalogs

Ans:    there are there Local, Punch-out and Informational Catalog.

37.   What are the matching options?

Ans:   2 way – Matching Invoice with purchase order

      3 way – Matching Invoice with purchase order and received quantity.

4 way – Matching Invoice with purchase order, received quantity and accepted quantity.

 

38.   What is vacation rule?

Ans:  Vacation rule is used to route delegate/reassigning the document approvals to be approved by someone in your absence.

 

39.   What are the types of approval hierarchies?

Ans:  Employee/Supervisor hierarchy, Position Hierarchy, Job Level Hierarchy, Approval Group & Single Approver.

     

40.  What is the difference between a Purchase order and a Purchase Agreement?

Ans:  Purchase Order is used to order the material and the Agreement is mutual understanding when required we can place a purchase order by mentioning the agreement number.


We also discuss these interview questions during our Oracle Fusion Procurement Training sessions and will make students to be ready to face the interview from beginner to experienced level.

All The Best,

Tech Leads IT


0 Comments

Leave a comment

WhatsApp chat