Contact Us

×

Inspirational journeys

Follow the stories of academics and their research expeditions

Oracle Fusion SCM Training – Inventory Fresher Interview Questions

Tech Leads IT

Tue, 16 Jul 2024

Oracle Fusion SCM Training – Inventory Fresher Interview Questions
1. What is an Item?

Ans: An item is a part or services where you can Purchase, Sell, Plan, Manufacture, Stock, Distribute and Prototype. Items can also be containers for items as well as components you build into other items.

 

2. Explain Item Master Organization?

Ans: An item master organization is a logical entity where you define the item. After you define an item in the master, you can assign it to any number of their organizations.

 

3. Explain Inventory Organization?

Ans: It is a facility which will enable you to store and transect the items. It can be a manufacturing unit, warehouse, distribution center etc

 

4. How to restrict user from deleting the item?

Ans: In Root Item Class - Security section - Do not give access to delete item.

 

5. While creating movement request, if we select transaction type as movement issue at header level, is it possible to change at line level?

Ans: No

 

6. If you select transaction type as movement issue, is it possible to transfer to another sub inventory?

Ans: No

 

7. How many items can we create manually at a time?

Ans: 10

 

8. At A time, how many items records can be deleted in one group?

Ans: 20,000.

 

9. If we select receipt routing method at item level as Direct and in receiving parameters as Standard, then which routing method system will take at the time of receiving?

Ans: Item level be the 1st preference

 

10. Is it possible to do miscellaneous transaction from Manage Item Quantity screen?

Ans: Yes, we can do that from Actions -> request miscellaneous transaction

 

11. In Inter-organization transfer we couldn't able to find destination organization. What is the issue?

Ans: We need to set Inter-organization parameters for source and destination organization

 

12. How to setups an expense item?

Ans:

1 - Inventory item-> No

2- Stockable->No

3- Transactable-> No

4-Costing Enabled-> No

5- Inventory asset-> No

 

13. Types of Inter-organization transfer?

Ans: Direct and Intrasit

 

14. Roles required to perform cycle count?

Ans: Warehouse Manager – ABC Analysis & Warehouse Operator – Cycle Counting

 

15. What is the reason if we are not able to assign locator at sub inventory level?

Ans: You can assign locator control to the sub inventory only if an inventory organization's locator control parameter is set to assign locator control at the sub inventory level.

 

16. What is Min-Max Planning Formula

Ans: Total Availability = On-hand+ Incoming Supply-Demand,

        Order Quantity= Max Quantity- Total Availability


17. What is meant by consigned Inventory?

Ans: Supplier is maintaining the stock with in the company premises, use & pay.

 

18. What is meant by consumption advice?

Ans: Providing the information to the supplier about our consumption and supplier will send invoice and will pay accordingly

 

19. What is the Sub inventory transfer & Movement Request?

Ans: Sub inventory Transfer: transfer material within your current organization between sub inventories.
2) Movement Request: Same as Sub Inventory transfer but which requires documentation, warehouse picker requires pick slip report to transfer goods from one sub inventory to another sub inventory.

 

20. What are the type of Movement Request (MR)

Ans:

  • Requisition movement request
  • Replenishment movement request
  • Pickwave movement request
  • Job movement request

 

21. What are the Item key/Status attributes?

Ans: Below all attributes should be set -> Yes


Attribute Group

Attribute

Attribute Value

Costing

Costing Enabled

Yes

Costing

Inventory Asset Value

Yes

Inventory

Inventory Item

Yes

Inventory

Stocked

Yes

Inventory

Transaction Enabled

Yes

Invoicing

Invoice Enabled

Yes

Invoicing

Invoiced

Yes

Process Manufacturing

Hazardous Material

Yes

Process Manufacturing

Process Execution Enabled

Yes

Process Manufacturing

Recipe Enabled

Yes

Purchasing

Purchasable

Yes

Purchasing

Purchased

Yes

Purchasing

Taxable

Yes

Sales and Order Management

Customer Ordered

Yes

Sales and Order Management

Customer Orders Enabled

Yes

Sales and Order Management

Internally Transferable

No

Sales and Order Management

Transfer Orders Enabled

No

Service

Enable Contract Coverage

Yes

Web Store

Orderable on the Web

Yes

Work in Process

Build in WIP

Yes


22. What is meant by Sub-inventory?

Ans: It’s a warehouse of the company where all the stock is maintained, it could be raw material, semi-finished goods, finished goods or spare parts etc.


23. Explain some Inventory Tables?

Ans:

  • INV_MATERIAL_TXNS
  • INV_ONHAND_QUANTITIES_DETAIL
  • INV_SERIAL_NUMBERS  
  • INV_LOT_NUMBERS
  • INV_RESERVATIONS


24. What is the difference between Catalog & Category

Ans: A category is a logical classification of items that have similar characteristics, Ex: Electronic category, Furniture Category etc.

 

25. While a catalog is a group of all categories


26. What is meant by Item Template

Ans: Item templates are used to default item attribute properties to the items, which helps us to create items quickly. Ex: purchased item, finished goods templates.

 

27. Client has requirement to implement prefix before the item number, how can this is achieved?

Ans: Through Item Class Setup -> Item Management -> Item Number Generation Method

 

28. Is it possible to update the item name?

Ans: Yes, this profile option should be set to yes

        EGP_UPDATEABLE_ITEM -> Yes

 

29. Which Business functions needs to be enabled for Procure to Pay?

Ans:

  • Requisition
  • Procurement
  • Receiving
  • Payables Invoicing
  • Payables Payment

 

30. What are the main Inventory Roles?

Warehouse operator

Inventory Transactions can be performed except Inventory Setups & Planning

Warehouse Manager

Manages and analyses all warehouse activities including analysing materials management and logistics performance, managing inventory transactions, managing cycle and physical counts, configuring warehouse setup, and reviewing inventory balances.

Inventory Manager

Manages activities in the warehouse such as managing inventory transactions, planning inventory replenishment and managing cycle and physical inventory counts.

Receiving Agent

Performs receiving activities such as receiving expected shipment lines, inspecting received lines, correcting received lines, and managing returns

 


31. What is the difference between Org level controlled attribute and Master level controlled attribute?

Ans: Master level controlled attributes can only be updatable at Master Org level and same property inherited to all the inventory organizations under that master org.

Organization level attributes can be updatable at every org level and property is specific to that Org.

  

32. What are the Lot related Item attributes?

Ans:
  • Lot Control
  • Lot Expiration
  • Lot Shelf Life Days
  • Lot Split
  • Lot Merge
  • Lot Translate


33. What is 2-way, 3-way, 4-way matching?

Ans: Oracle payables shares purchase order information from your purchasing system to enable online matching with invoices. Invoiced or billed items are matched to the original purchase orders to ensure that you pay only for the goods or services you ordered and/or received.

Two–Way: Purchase order and invoice quantities must match within tolerance before the corresponding invoice can be paid.

Three–Way: Purchase order, receipt, and invoice quantities must match within tolerance before the corresponding invoice can be paid.

Four–Way: Purchase order, receipt, accepted, and invoice quantities must match within tolerance before the corresponding invoice can be paid.

Match Options

2 Way (Service)

PO = Invoice

3 Way (Goods)

PO = Received = Invoice

4 Way (Goods)

PO = Received = Accepted = Invoice








34. Explain the Receipt Routing?

Ans: Receipt routing is of Three Types: Direct, Standard and Inspection

In Direct once the goods arrive at the destination, we directly move them to a specific Sub-Inv.

In Standard once the goods arrive at the destination, we receive it at the receiving point first and then move them to the Sub-Inv

In Inspection once the goods are at the destination, we receive it at the receiving point first and then we perform inspection and accordingly we either accept it or reject them.

Receipt Routing Methods

Direct

Delivery SI

One Step Process

Standard

Receive - Delivery SI

Two Step Process

Inspection

Receive - Inspect (Accept/Reject) - Deliver SI (Putaway)

Three Step Process

 






35. What is Picking Rules?

Ans: A defined set of criteria to prioritize sales orders uses when picking items out of finished goods inventory to ship to a customer. Picking rules are defined in Oracle Inventory.

 

36. Explain different Inventory Transactions in Oracle Fusion?

Ans:

  • Miscellaneous Receipt
  • Miscellaneous Issue
  • Sub-Inventory Transfer
  • Movement Request
  • Inter Org Transfer
  • Manage Serial Numbers
  • Manage Lot Numbers
  • Sales Order Pick Confirm
  • Sales Order Shipping
  • Transfer Order
  • Purchase Order Receipt


Oracle Fusion SCM Online Training instructor Krishna has massive experience in understanding the students pulse and helping them with simple examples and business cases making the training one of the memorable experience that you have never seen before, once attend his classes and fall into the memorable online training experience.

 

Never stop learning, Enjoy the way of learning something new every day, All The BEST

0 Comments

Leave a comment

WhatsApp chat